13 Aralık 2013 Cuma

Kış ve Hayvanlar

  Ülkemizin hemen hemen her yerinde kar ve soğukla etkisini iyice göstermeye başlayan kış mevsimi bizi de hayvanları da oldukça etkilemekte. Sokaklarda, çiftliklerde soğuk havaya ve kar yağışına maruz kalan dostlarımız için ufak önlemler alınabilir. Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa/Siverek'te gece dışarıda bırakılan eşeklerin buz tutması haberi çok tepki toplamıştı, nasıl biz bu kadar soğukta dışarıda bir gece geçirmek istemiyorsak, onlar da istemiyorlar. Tek sorun, onlar bunu dile getiremiyorlar. Ancak onlar için biz ufak önlemler alabiliriz. Kuşlar için pet şişeden yapılan yemlikler, kedi ve köpekler için leğenden yapılan ufak yuvalar. Küçük çabalarla hayat kurtarmak hepimizin elinde olan şeyler. 

Siverek'e 35 km uzaklıkta bulunan Karlık köyü'nde dışarıda 
bırakılan eşekler sabah bu halde bulundu.


Isınma içgüdüyse birbirine sokulan eşekler hareket edemeyecek kadar 
donmuş olsalarda hala hayattalardı.


5 lt'lik su şişesiyle yapılan kuş yemliği


Karların kapladığı zeminde yem bulamadıkları için açlıktan ölebilen 
kuşlar için alabileceğimiz ufak bir önlem.


Sadece 2 leğen, biraz uğraş ve bir veya iki parça battaniye hayat kurtarır.


  Bu tür ufak ve zaman almayan yardımlarla sokakta kışı geçirmek zorunda kalan hayvan dostlarımıza yardım edebiliriz. Daha zor durumlarda veterinerlerden, belediyelere bağlı, sokak hayvanlarına yardım için tahsis edilmiş araçlar ve görevlilerden oluşan ekiplerden yardım istenilebilir. Daha zor şartlarda, şayet ilk yardım gerekli ise kendimiz bu zor durumda kalan dostlarımıza yardım edebiliriz.

  Hayvanlarda ilk yardım için bilinmesi ve yapılması gereken oldukça basittir;

  Hayvanlarda donma temel olarak insanlardakiyle çok benzer ve ilk yardım olarak neredeyse aynıdır. Donan bir hayvan görülürse ve bilinci kapalıysa yan yatırır pozisyonda dilini dışarı çıkarıp bir battaniye vb. yardımla yavaş yavaş ısınmasını sağlıyoruz. Bilinci kapalı olan dostumuzun bilinci açılmadan herhangi bir sıvı takviyesi kesinlikle yapılmamalıdır. Yaşamsal fonksiyonlarını kontrol ediyoruz, eğer solunumu durduysa ağız çevresini kapatarak burundan hayat nefesi verilebilir. Kedi ve köpeklerin kalbi sağ ön koltuk altındadır. Nabızları durmuş ise yan yatar pozisyonda 30 bası/2 nefes olarak kalp masajı yapılır. Bu işlem nabız gelmez ise 20 dk kadar sürdürülebilir. Bilinci yerine gelen hayvan dostumuza ise düşük şekerli ılık sıvı takviyesi yapılması doğrudur.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder